zaterdag 26 februari 2011

UNE SAISON EN ENFER

UNE SAISON EN ENFER
Jean-Pierre Pijls
25 februari 11 > 22 april 11

http://www.coalface.be/nl/photography/exhibitions/future/

"Le photographe Jean-Pierre PIJLS a suivi des supporters du Standard durant une saison (2009-2010)."


Jean-Pierre zat in de garde die na mij aan fotografie begon. In 2010 heeft hij de Pierre Cox prijs voor fotografie gewonnen, dus wilde ik uiteraard zijn tentoonstelling zien!


Photobucket

Aan de Stedelijk Academie voor Schone Kunsten ontvingen 125 leerlingen hun getuigschrift in het laatste jaar middelbare graad, hogere graad en specialisatiegraad. Traditiegetrouw worden daarbij ook de academieprijzen “Pierre Cox” en “Robert Vandereycken” toegekend indien het volledige Ĺ“uvre van de afstuderende opgemerkt wordt door de externe jury omwille van de uitzonderlijke kwaliteit.

De winnaars van de academieprijzen “Pierre Cox” en “Robert Vandereycken” ontvangen € 250 geschonken door de Stad Hasselt. Dit jaar werd er 1 student genomineerd en werd de Prijs “Pierre Cox uitgereikt aan Jean-Pierre Pijls van het atelier fotokunst die afstudeerde onder leiding van Carlo Valkenborgh.

“Kroontje op ’t werk”, is de jaarlijkse prijs die uitgereikt wordt aan een leerling van het 6de jaar Middelbare Graad jongeren die minstens vier schooljaren deze graad heeft gevolgd. De prijs “Kroontje op ’t werk” wordt beloond met een geldsom van € 125 geschonken door de Stad Hasselt. Dit jaar ontving Catherine Geypen deze prijs. Zij studeerde af in de klas van Jesse Cox.

Op de foto van links naar rechts: Carlo Valkenborgh, leraar fotokunst; Jean-Pierre Pijls, winnaar Prijs “Pierre Cox”; Luc Steegen, directeur academie; Catherine Geypen, winnares “Kroontje op ’t werk” en Jesse Cox, leraar middelbare graad beeldende vorming jongeren.


Ik vond het heel belangrijk, ook al ging het over voetbalsupporters, en ik ben absoluut geen voetballiefhebber. Integendeel. Voetbal doet mijn haren ten berge rijzen. Moderne oorlogvoering. Het is voor mij het substituut van de arena van weleer (vergeef me voetballiefhebbers).

Maar het ging hier wel degelijk over fotografie! Foto's vol enthousiasme, kracht en passie. Alles geven: VOETBAL.

Photobucket

Heel fijn om er geweest te zijn, geweldig om de passie te zien, zowel van de fotograaf als van de gefotografeerden.

Het is fijn om te zien hoe de medestudenten van het SASK uitgroeien tot echte waardige fotografen. Daarom was het ook hartverwarmend dat de speech gegeven werd door onze enige echte leerkracht van fotografie, Carlo Valckenborgh.

We hebben er weer tal van bekenden ontmoet en het publiek beperkte zich natuurlijk niet alleen tot fotografen, amateurs en voetballiefhebbers. Ook enkele beeldhouwers waren aanwezig. Mijn respect voor hun stiel.

Een heerlijke avond. Weer inspirerend en zinneprikkelend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten